Ja fa temps que tots sabem que no és bo abusar del sucre. A més d’engreixar a la llarga pot causar diabetis mellitus II. En posts anteriors ja us he anat advertint sobre el seu consum. I des de fa un temps van sortint articles científics que ens van confirmant la seva inconveniència.
Quan metges i nutricionistes parlen de ” sucres” es refereixen els famosos carbohidrats, on també està inclòs el sucre que tots tenim al cap. I aquests són necessaris per funcionar. El problema no es troba en el sucre en ell mateix, sinó en la forma com el prenem. Pensem com era el nostre món quan vam evolucionar. Si anem a la muntanya no hi trobarem molts carbohidrats. Els fruits dels arbres, els matolls i algunes arrels comestibles eren la nostra font de sucres diària. Els greixos tampoc no eren massa accessibles. En canvi, als supermercats trobem un 80% de carbohidrats a la secció d’alimentació. Per què? Doncs perquè a tots el animals ens agraden el sucre i els greixos. El paladar i el sentit del gust van evolucionar per detectar aquests nutrients en tot allò que ens podíem dur a la boca. És per això que en els aliments precuinats i, sobretot, en bona part de l’alimentació infantil industrial hi ha carretades de sucre. Volen que ens agradi més i que no puguem estar-nos-en.
De carbohidrats n’hi ha de més complexos i de més simples. El més simple és la sacarosa, el sucre comú, que digerim directament a la boca, assimilem a nivell sublingual i entra directament en sang. Com més complex sigui el sucre més trigarem a digerir-lo, i aquest és precisament el que necessitem de veritat. La glucosa, que és el que acaba circulant per la sang, és necessària, però a nivells alts és molt perjudicial. Afecta, i molt, les artèries i tot el sistema circulatori. Els que patiu de diabetis o teniu algun conegut amb aquesta malaltia sabreu de què us parlo. Com que la necessitem però les dosis que podem suportar són baixes hi ha mecanismes que s’encarreguen de mantenir-la a ratlla. Estic parlant de la insulina, una hormona que diu als teixits que agafin tota la glucosa que puguin i l’emmagatzemin, en aquest cas en forma de glucogen. Els músculs agafen tota la que poden i se la queden per ells. El fetge s’encarrega de guardar la que necessitarà el cervell durant les següents set hores i no té capacitat per més. Tota la resta serà transformada en greixos saturats i portats als dipòsits que tenim per tot el cos. Un cop hem fet el pas a greixos ja no es pot desfer i no podrà ser aprofitada pel cervell (excepte en casos especials com són els cossos cetònics que provoquen les dietes hiperproteiques, per exemple).
Fins aquí tot és normal. Ara bé, què passa quan n’abusem? Que els índex de glucèmia (la concentració de sucre que pot arribar a tenir la sang) pugen i, per tant, cal una gran quantitat d’insulina per fer el que acabo de descriure. Com a conseqüència, entrarem en una hipoglucèmia, que vol dir que, atès que la insulina fa molt bé la seva feina eliminant la glucosa de la sang i com que hem hagut de segregar-ne molta, ens quedem amb uns nivells massa baixos i el cos ens torna a demanar més sucre. D’aquesta forma entrem en un cercle viciós que sembla una muntanya russa en el què el pàncrees (l’encarregat de fer la insulina) es veurà afectat, i acabarà fatigant-se. Alhora, els teixits començaran a presentar una resistència i cada vegada caldrà una dosi més elevada d’insulina per aconseguir que reaccionin. Estem parlant de com comença una diabetis. A més, cal afegir que com que estem parlant d’hormones i aquestes s’afecten les unes a les altres tot el sistema es veurà alterat i cada cop serà més complicat de revertir el procés.
Un altre problema el trobem directament al cap. Tot i que el cervell necessita glucosa per poder funcionar, un nivell molt alt provoca interferències en la comunicació neuronal. Ens costarà més concentrar-nos per dur a terme qualsevol tasca intel·lectual, afectarà a l’aprenentatge i pot alterar la resposta i dificultar la comunicació. Hi ha alguns estudis que fins i tot relacionen el consum de sucre elevat amb certs tipus de demències i Alzheimer, tot i que s’ha de veure si és així realment. En el cas dels nens amb problemes de conducta i d’autocontrol podeu imaginar-vos què pot fer en el seu cervell tant de sucre com pren avui dia la mainada. De veritat és necessari donar-los bosses de llaminadures als aniversaris o en qualsevol altre celebració? On han anat a parar els entrepans? I no parlem de la fruita… Si teniu nens petits mireu bé el contingut en sucre de tot allò que els doneu. Eviteu sempre que pugueu els “potitos”. Els cereals infantils haurien d’estar directament prohibits. Les salses de tomàquet que tant els agraden podeu imaginar-vos què porten. En general els productes industrials que estan adreçats als infants porten quantitats irracionals de sucre i algun dia algun govern hi hauria de posar remei.
Recordeu que sou responsables d’allò que us passa. Preneu les decisions que vulgueu però amb coneixement.
Versión en castellano
Demasiado azúcar
Hace ya tiempo que todos sabemos que abusar del azúcar es perjudicial. Además de engordar, puede causar, a la larga, diabetes mellitus II. En posts anteriores ya os alertaba de su consumo. Y desde hace un tiempo aparecen artículos científicos que nos confirman sus inconvenientes.
Cuando médicos y nutricionistas hablan de “azúcares” se refieren a los famosos carbohidratos, en los que también incluyen el azúcar que todos tenemos en la cabeza. Y estos son necesarios para funcionar. El problema no se encuentra en el azúcar en sí mismo, sino en la forma en que lo tomamos. Pensemos cómo era nuestro mundo cuando evolucionamos. Si vamos a la montaña no encontraremos muchos carbohidratos. Los frutos de los árboles, los arbustos y algunas raíces comestibles eran nuestra fuente diaria de azúcares. Las grasas tampoco resultaban muy accesibles. En cambio, en los supermercados encontramos un 80 por 100 de carbohidratos en la sección de alimentación. ¿Por qué? Porque a todos los animales nos gustan el azúcar y las grasas. El paladar y el sentido del gusto evolucionaron para detectar estos nutrientes en todo lo que nos llevábamos a la boca. Es por ello que en los alimentos precocinados y, sobre todo, en buena parte de la alimentación infantil industrial hay azúcar en cantidades ingentes. Quieren que nos gusten más y que no podamos prescindir de ellos.
Hay carbohidratos más simples y más complejos. El más simple es la sacarosa, el azúcar común, que digerimos directamente en la boca, asimilamos a nivel sublingual y entra directamente en sangre. Cuanto más complejo sea el azúcar más tardaremos en digerirlo, y este es precisamente el que necesitamos de verdad. La glucosa, que es la que acaba circulando por la sangre, es necesaria, pero aniveles muy altos es perjudicial. Afecta, y mucho, a las arterias y a todo el sistema circulatorio. Los que sufrís diabetes o conocéis a alguien con esta enfermedad sabéis de qué os estoy hablando. Puesto que la necesitamos pero sólo podemos soportar dosis bajas existen mecanismos que se encargan de mantenerla a ralla. Estoy hablando de la insulina, una hormona que dice a los tejidos que almacenen toda la glucosa que puedan, en este caso en forma de glucógeno. Los músculos toman toda la que pueden y se la quedan. El hígado se encarga de guardar la que necesitará el cerebro durante las siete horas siguientes y no tiene capacidad para más. La restante será transformada en grasas saturadas y transportada a los depósitos que tenemos por todo el cuerpo. Una vez hemos dado el paso a las grasas no podemos volver atrás y no podrá ser aprovechada por el cerebro (excepto en casos especiales como los cuerpos cetónicos que provocan las dietas hiperproteicas, por ejemplo).
Hasta aquí, todo normal. Ahora bien, ¿qué ocurre en caso de abuso? Que los índices de glucemia (la concentración de azúcar que puede llegar a tener la sangre) suben y, por ello, se necesitará una gran cantidad de insulina para realizar el proceso que acabo de describir. Entonces entraremos en una hipoglucemia. Es decir, que puesto que la insulina hace muy bien su trabajo eliminando la glucosa de la sangre y dado que hemos tenido que segregar mucha, nos quedamos con unos niveles muy bajos y el cuerpo vuelve a pedir azúcar. De esta forma, entramos en un círculo vicioso que parece una montaña rusa en la que se verá afectado el páncreas (el encargado de fabricar la insulina), que terminará fatigándose. Al mismo tiempo, los tejidos acabarán por presentar una resistencia y cada vez necesitaremos una dosis más alta de insulina para conseguir que reaccionen. Estamos hablando de cómo empieza una diabetes. Además, hay que añadir que, puesto que estamos hablando de hormonas y estas se afectan las unas a las otras, todo el sistema se verá alterado y nos resultará cada vez más complicado revertir el proceso.
Otro problema lo tendremos en la cabeza. A pesar de que el cerebro necesita glucosa para funcionar, un nivel demasiado alto puede provocar interferencias en la comunicación neuronal, Nos costará más concentrarnos para realizar una tarea intelectual, nuestro aprendizaje se verá afectado y puede alterarse la respuesta y dificultar la comunicación. Hay estudios que incluso relacionan el consumo de dosis elevadas de azúcar con cierto tipo de demencias y Alzheimer, si bien tenemos que ver si es así realmente. En el caso de niños con problemas conductuales y de autocontrol, podéis imaginar qué puede hacer en su cerebro las cantidades de azúcar que hoy en día consumen los niños. ¿De verdad es necesario regalarles bolsas de “chuches” en todos los cumpleaños y celebraciones? ¿Dónde están los bocadillos de toda la vida, por no hablar de la fruta? Si tenéis hijos pequeños comprobad detenidamente el contenido de azúcar en todo los que les dais. Evitad siempre que podáis los “potitos”. Los cereales infantiles deberían estar directamente prohibidos. Ya podéis imaginar de qué están hechas las salsas de tomate de bote que tanto les gustan… En general, los productos industriales para niños tienen cantidades irracionales de azúcar y algún día algún gobierno debería remediarlo.
Recordad que sois responsables de lo que os ocurre. Tomad las decisiones que queráis pero con conocimiento.